marți, 27 octombrie 2015

Calatori englezi despre Transilvania secolului XIX

Am descoperit la Open Library doua carti electronice despre Transilvania, scrise de calatori englezi pe la jumatatea secolului XIX, cand Transilvania era sub stapanirea Imperiului Austriac (Habsburgic), care nu devenise inca Austro-Ungar. 

John Paget , "Hungary and Transylvania; with remarks on their condition, social, political and economical", London, 1855, vol. II (Transylvania)

Charles Boner, "Transylvania; its products and its people", London, 1865

Pot fi citite online sau pot fi descarcate ca PDF sau text simplu (prima si ca ePub sau Mobi sau trimisa direct pe Kindle) - dar cred ca e preferabil PDF-ul cu pagini scanate, ca transpunerea ca text (OCR-ul) are destule erori.





Mi s-au parut interesante in special, ca food for thought, relatarile celor doi englezi despre viata romanilor sub stapanirea austriaca - daca vreti sa le vedeti, cautati in ele dupa vechea denumire "Wallack", dar va previn ca s-ar putea sa va irite, ma ales la Boner. Ca straini, n-aveau de ce sa nu fie obiectivi, doar ca sursele lor de informatii erau de regula nobilii unguri, cu care puteau comunica in germana. Cred ca John Paget era liberal, iar Charles Boner cu siguranta conservator, caci Boner isi insuseste necritic informatiile si dispretul pentru romani al surselor sale, pe cand Paget ii priveste pe taranii romani cu mai multa intelegere si compasiune si considera ca vina pentru starea lor de saracie si inapoiere nu e atat a lor, cat a circumstantelor. Dar nu numai liberalul Paget, ci si conservatorul Boner admira frumusetea romancelor in costume nationale facute de ele insele - asa cum vedem mai sus, Boner pune una chiar pe prima pagina.

Cele doua carti electronice sunt fireste gratuite legal, avand copyright-ul expirat si in UE si in SUA, ca orice carte din secolul XIX.