miercuri, 25 ianuarie 2017

Eugen Lovinescu - Balauca

AutorEugen Lovinescu
Anul aparitiei: 1935
DownloadEPUBMOBIPDF (200 pagini)
Online: https://ro.wikisource.org/wiki/Bălăuca
Coperta: fotografie Veronica Micle

E tot biografie romanțată, continuarea romanului Mite - acțiunea continuă din punctul în care se terminase acela: Eminescu pleacă la Iași să o revadă pe Veronica Micle, proaspăt văduvă (după cum îl îndemnase Mite Kremnitz). Prilej să rememoreze, de-a lungul drumului cu trenul și al unei plimbări nocturne prin Iași, istoria relației lui cu Veronica, de la începuturile vieneze din studenție până la consumarea ei și plecarea lui din Iași.

Veronica e jucăușă, provocatoare, cochetă, manipulatoare. Eminescu e la fel de visător și pasiv ca în romanul precedent - și dacă de data asta are parte de mai multă acțiune, e de obicei datorită initiativei femeilor (pe lângă Veronica, apare într-un rol episodic si o țigancă focoasă, Natalița). Cel mai adesea se mulțumește cu Veronica imaginară, parteneră ideală, fără capriciile celei reale.

Apare și Creangă, care vorbește ca în cărtile lui. Apar și multe personaje secundare create din tuse groase doar ca să-l reliefeze prin contrast, prin mărginirea lor, pe Eminescu (ca pe Isus în pictura lui Hieronymus Bosch), între care, iar, evreul Nusăm Cucoș, care aici zice că el e "jidan", nu "izraelit" și ca ei, ovreii din Botoșani, n-au nevoie de drept de vot, ci de pile. Astăzi, astea suna ca dracu', dar să nu uitam că au fost scrise în 1935 - în atmosfera generală antisemită de atunci, Lovinescu, zugrăvind  (chiar și comic) un evreu cumsecade, era printre cei mai deschisi si toleranți.

Cartea are în spate o serioasă documentare - și o puzderie de referințe, de credeam că nu mai termin în veci cu notele de subsol. În special la descrierea Vienei și Iașiului, unde modernul Lovinescu, ca să reliefeze pasiunea lui Eminescu pentru trecut, a considerat de cuviință să "șteargă colbul de pe cronice bătrâne" și să evoce asediul Vienei și diverse episoade ieșene cu voevozi și domnițe (overkill, dupa umila mea părere).. Dar, firește, Lovinescu n-a avut acces la scrisorile publicate abia în zilele noastre și care au schimbat considerabil perspectiva: Dulcea mea Doamna/ Eminul meu iubit. Corespondenta inedita Mihai Eminescu - Veronica Micle (e la Elefant ca ePub sau PDF cu DRM).

Apropo, librăria Elefant are acum reducere de 20% la ebooks (afară de noutăți) și 50% la toate cărțile tipărite  (până poimâine, vineri 27 ianuarie, cu voucherul BOOKS50).